İMSAK'A 02:00
HABER GÖNDER
Ruh sağlığı uzmanları, İzmir’de depreme maruz kalan yetişkinlerde ve çocuklarda travmaya bağlı stres bozukluğunun meydana gelebileceğini ve bu durumun çevre illerde de çok şiddetli olduğunu belirtiyor. Moodist Hastanesi uzmanı Psikolog Begüm Sevinç bu konuda ailelere önemli açıklamalarda bulundu.
Deprem gibi afetlerin bireylerde ve toplumlarda travmaya neden olacağını belirten Sevinç, bu travmaların hem ruh sağlığını etkileyerek insan hayatını olumsuz etkilediğini vurguluyor. ve fiziksel sağlık.
Depremden Sonra Hangi Belirtiler Görülebilir?
Depremden sonra birçok fiziksel ve psikolojik semptom ortaya çıkabilir. Bu belirtiler kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Depremden sonraki bir ay içindeki reaksiyonlar, akut stres tepkileridir. Bu belirtiler birçok kişide 1 ay içinde ortaya çıkabilir. Önemli olan bu semptomların 1 ay sonra devam edip etmediğidir. Bu tepkiler şu şekilde sıralanabilir:
· Sürekli korku, terör duyguları
· Şok, hareketsizlik, esinlenme, güvensizlik, güvensizlik
· Depremin canlandırılabilir, istemsiz sıkıntılı anılarını hatırlamak < br /> · Depremlerle ilgili rüyaları yeniden kurutmak
· Deprem gibi hissetmek veya davranmak tekrar oluyor
· Size bir deprem olayını hatırlatan yerlerden veya durumlardan kaçınmak
· Yoğun veya uzun süreli zihinsel sıkıntı yaşamak Depremleri çağrıştıran şeylere
· Olayın önemli bir yönünü hatırlamayın
· Akrabalarınızın ölmesinden dolayı suçlu hissetmeyin
· Aşırı uyarılma ile ilişkilidir: kızgın davranışlar, Öfke patlamaları, her an tetikte olma, abartılı ilk tepkiler, uyku ile ilgili sorunlar görülebilir.
Genelde insanlar olayı hatırlayamayabilir, içeri giremeyebilir. Depremin yaşandığı ev ve insanlardan uzaklaşarak bunun hakkında konuşmak istemeyebilirler. Bir ay sonra ortaya çıkan stres tepkileri sürekli oluyorsa ve seviyede bir artış varsa uzman desteği alınmalıdır.
Deprem sonrası çocuklara nasıl yaklaşılmalıdır?
depremle ilgili çocuklar; Sakin kalmaya çalışın. Çocuğunuzla bol bol temas kurun. Sarılmak ve şefkat göstermek çocuğunuza iyi gelir. Rutinleri olabildiğince sürdürmeye çalışın. Travmatik olayın ardından, rutinler çocuklara yaşamın sürekliliği konusunda güven verir. Düzenli yemek yemeye ve yatmaya çalışın. Depremden sonra bir kampta veya çadırdaysanız, bu rutinleri yeniden oluşturmaya ve uygulamaya dikkat edin.
Travmada Oyunun Önemi
Çocuklarınızı aktiviteler yapmaya ve oynamaya teşvik edin . Hareket gibi oyunlar (kaç kovalamaca), zihindeki zorlu olayların işlenmesi / sindirilmesi için yararlı olabilir.
Çocuklarınızı Bilgilendirin!
Çocuklara olayları anlatabilirsiniz. ve süreç. Kısa ve dürüst olun ve çocuklarınızın olayla ilgili sorular sormasına izin verin. Medya kullanımının sınırlandırılması özellikle okul çağındaki çocuklar için çok önemlidir.
Rahatsız edici resimlere tekrar tekrar maruz kalmak ikincil travmaya neden olabilir. Çocukların en çok ihtiyaç duyduğu şey sorularını dinlemek, duygularını kabullenmektir. “Korkma” ve “Gitti” gibi ifadeler kullanmak, yerin bunu anladığı anlamına gelir, “Evet, korktuğunu görebiliyorum. Size nasıl yardımcı olabilirim? ”
Çocuk çok endişeli ve endişeli bir gerileme davranışları (ıslanma, kabuslar, parmak emme …) ve artan gerileme davranışları içindeyse, almalarını şiddetle tavsiye ederim. Çocuk Ruh Sağlığı Uzmanından destek.
BHA – WORLD
BAE’nin FalconEye uydusu için başarıyı başlatın
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA